Tak to się wszystko zaczęło

A good idea with viral and strategic growth contributed to a successful business model today:

• 2015: Doodle gets a major iPhone and Android update and a new mobile website.

• 2014: Doodle obsługuje 20 milionów użytkowników miesięcznie i zdobywa popularność na całym świecie dzięki usługom w 20 językach. Założyciele Näf i Sevinç nowym CEO firmy mianują Michaela Brechta, który dołączył do firmy w lutym. W przeciągu roku szwajcarska grupa Media Group Tamedia nabywa większość udziałów Doodle AG, umożliwiając dalszy globalny rozwój firmy.

• 2013: Doodle uruchamia aplikację na system operacyjny Android. W ten sposób poza mobilną wersją strony serwis jest dostępny w wersjach na wszystkie urządzenia łącznie ze smartphone'ami i tabletami.

• 2011: Zmiana designu zarówno na standardowej, jak i mobilnej wersji strony. Pojawienie się profilu do planowania spotkań prywatnych MeetMe i ponad 10 milionów użytkowników. W maju Tamedia obejmuje mniejszościowy pakiet udziałów Doodle.

• 2010: Doodle powiększa się do 10 pracowników, zyskuje ponad 6 milionów użytkowników i tym samym przekracza próg rentowności.

• 2009: W czerwcu Doodle wypuszcza pierwszą usługę premium, dodając do niej możliwość połączenia kalendarza. W 2010 roku funkcja ta jest w pełni zintegrowana.

• 2008: W marcu Näf and Sevinç zapewniają fundusze i nazywają firmę Doodle AG. Od maja komercyjnym sukcesem firmy opartym na reklamach zajmuje się wewnętrzny zespół reklamowy.

• 2007: Założyciel i CEO Michael Näf oraz współzałożyciel Paul Sevinç stworzyli Doodle, pracując nad internetowym narzędziem do planowania wydarzeń prywatnych i biznesowych. Szybko osiągnęliśmy popularność, która jest podstawą naszego dalszego rozwoju.